جشن رونمایی فهرستهای ۴۱ تا ۴۴ لاکپشت پرنده روز سه شنبه ۱۶ آبان ماه ۱۴۰۲ در محل فروشگاه مرکزی شهر کتاب تهران برگزار شد و ۱۰ عنوان کتاب میچکا در فهرست لاکپشت پرنده ۱۴۰۰ قرار گرفت.
بنا بر اعلام رسمی موسسه شهر کتاب و فصلنامه پژوهشنامه ادبیات کودک و نوجوان این ۱۰ عنوان کتاب میچکا در فهرست لاکپشت پرنده ۱۴۰۰ به شرح زیر است:
۱۰ عنوان کتاب میچکا در فهرست لاکپشت پرنده ۱۴۰۰
«چطور شروع میشود؟» برنده ۴ نشان لاکپشت پرنده
«اتاق دوستداشتنی من» برنده ۴ نشان لاکپشت پرنده
«مجموعه پسران پاطلایی، پیروزی پردردسر» برنده ۳ نشان لاکپشت پرنده
«مجموعه پسران پاطلایی، ضربه ذهنی» برنده ۳ نشان لاکپشت پرنده
«دختر کوچولو و شیرش» برنده ۳ نشان لاکپشت پرنده
«چه کسی قایق را غرق کرد؟» برنده ۳ نشان لاکپشت پرنده
«برتی و خرس» برنده ۳ نشان لاکپشت پرنده
«گربههای خرابکار» برنده ۳ نشان لاکپشت پرنده
«گربه خرابکار تولدت مبارک» برنده ۳ نشان لاکپشت پرنده
«گربه خرابکار حمام میکند» برنده ۳ نشان لاکپشت پرنده
نشان لاکپشت پرنده، فهرستی از کتابهای برتر ادبیات کودک و نوجوان در ایران است که با همکاری مشترک مؤسسه شهر کتاب و فصلنامه تخصصی پژوهشنامه ادبیات کودک و نوجوان تهیه میشود.
تاکنون تعداد قابل توجهی از کتابهای نشر میچکا به فهرست لاکپشت پرنده در طول ۴۴ دوره گذشته راه یافته است که میتوانید لوگوی آن ها را در فروشگاه اینترنتی میچکا ببینید.
در توضیح بیشتر باید گفت، این فهرست شیوهنامهای دارد و بر اساس اصول، مقررات و معیارهایی در هر فصل تعدادی کتاب را به عنوان کتابهای برتر اعلام میکند.
این نشان به والدین، تسهیلگران، مربیان و کلیه دست اندرکاران کتاب کودک و نوجوان در انتخاب کتاب مناسب کمک شایانی کرده است. تاکنون ۴۴ دوره جشن نشان لاکپشت پرنده برگزار شده است.
متن زیر اصول و شیوهنامه اجرایی نشان لاکپشت پرنده است که از سوی هیئت داوران آن منتشر شده است:
اصول، شیوهی اجرایی و معیارهای فهرست و نشانهای لاکپشت پرنده
مقدمه
لاکپشــت پرنده فهرستی است از کتابهای برتر هر فصل، برای کودکان و نوجوانان ایرانی. این کتابها را گروهی از منتقدان، کارشناســان و نویســندگان کودک و نوجوان، با بررسی کتابهای هر فصل، انتخاب میکنند.
افزون بر این هیئت داوران لاکپشت پرنده، کتابهای برگزیدهی هر سال را نیز انتخاب و به کتابهای برگزیده نشانهای طلایی و نقرهای اهدا میکنند.
کتابها براساس شیوهنامهای مکتوب و با اصول و معیارهایی روشن به فهرست راه مییابند و یا موفق به دریافت نشان طلایی یا نقرهای میشوند.
هر ســال داوران و سیاســت گذاران فهرست، بر اســاس مقتضیات روز و هم چنین با توجه به دیدگاهها و نقد و بررســی صاحب نظران، این معیارها و ملاکها را بازبینی میکنند و آنها را در متنی با عنوان اصول، شــیوهی اجرایی و معیارهای فهرست و نشانهای لاکپشت پرنده اعلام میکنند.
اعضای داوری فهرست لاکپشت پرنده
حمید اباذری، محمود برآبادی، شــکوه حاجی نصرالله، مینا حدادیان، شــیوا حریری، شــادی خوشکار، علی اصغر سیدآبادی، گیسو فغفوری، نلی محجوب، مریم محمدخانی، فرمهر منجزی، فرناز میرحسینی، رویا میرغیاثی و سیدمهدی یوسفی.
ارزیابی و ردهبندی کتابها
کتابهای راه یافته به فهرست به شکل زیر ردهبندی میشوند:
۱. کتابهایی با ارزش شــش لاکپشــت، که بیشترین هماهنگی را با معیارهای اعلام شده داشته باشند و افزون بر آن، نکتهای ویژه در محتوا یا فرم آنها به چشم بخورد؛
۲. کتابهایی با ارزش پنج لاکپشــت، که بیشترین هماهنگی را با معیارهای اعلام شده دارند؛
3. کتابهایی با ارزش چهار لاکپشــت، که هماهنگی نسبی با معیارهای اعلام شده دارند؛
4.کتابهایی با ارزش ســه لاکپشــت، که ضمن برخورداری از ارزشهای ادبی ذکر شده در این متن، تضادی با معیارهای فرهنگی ذکر شده نداشته باشند.
معیارهای راهیابی به فهرست و دریافت نشان
۱. دستیابی به سبک شخصی و توانایی در آفریدن جهانی تازه و فضای منحصر به فرد؛
۲. هماهنگی و تناسب میان اجزای سازنده کتاب، اعم از محتوا، زبان، شکل اجرایی متن، گرافیک، آمادهسازی، مواد به کار رفته و چاپ کتاب؛
۳.توجه به ظرفیتهای زبان، نوآوری در حوزهی زبان فارســی و کمک به گسترش و پویایی آن؛
۴. پیوند با پیشــینهی ادبی، امکان فراتر رفتن از سنتهای ادبی و گشودن افقهای تازه؛
۵. نوآوری در ارائهی شــکلهای تازهی ادبی و پیشــنهادهای نو در فضای ادبیات کودک ایران و جهان؛
۶. توجه به درستی و غیر جانبدارانه و به روز بودن اطلاعات در کتابهای اطلاعاتی، اعم از کتابهای دینی، علوم انسانی، علمی و آموزشی و… در کنار توجه به نوآوری در شیوه تألیف، گرافیک، نوع مواد و چاپ؛
۷. احترام به ارزشهای مردم ایران و پرهیز از طرح مسایلی که در آنها ارزشهای مردم و اقوام ایرانی مورد تمسخر قرار گیرند؛
۸. توجه به زیست همزمان کودکان ایرانی در چارچوب مرزهای ملی و عضویت در جامعهی جهانی؛
۹. توجه به روحیه و تفکر انتقادی و برجستهسازی پرسشگری؛
۱۰. احتــرام به تفاوتهــای فردی کــودکان و مقاومت در برابر یکسانســازی و همسانسازی کودکان و توجه به احساس رهایی آنان؛
۱۱. توجه به پیچیدگیهای دنیای واقعی کودک، خواستهها و نیازهای کودکان امروز و پرهیز از سادهســازی و ســادهانگاری و همچنین تحمیل دنیای بزرگســالانه به کودکان؛
۱۲. احترام به ارزشهای همهبشری، عام و جهان ِ شمول مانند صلح و امنیت، مدارا و گفتوگو، احترام به انسانها و همدلی با آنها، درکنار احترام به دیگر موجودات، مخالفــت با هرگونه تبعیض، رعایت حقوق همهی انســانها، به خصوص کودکان، همچنین کودکان با نیازهای ویژه و احترام به محیط زیست.
همهی دورههای لاک پشت پرنده را ببینید.