داستان کاشتن بذر صلح

مروری بر کتاب کودک درختان صلح نوشته‌ی جنت وینتر

نویسنده: تهمینه حدادی

درختان صلح: داستان کاشتن بذر صلح

درختان صلح: داستان کاشتن بذر صلح

وانگاری ما‌آتای اهل کنیاست. او زیر چتر درختانی سرسبز در سایه کوه کنیا زندگی می‌کند. به جنگل می رود، پرندگان را تماشا می‌کند.

سیب‌زمینی و ذرت می‌کارد و شاهد قد کشیدن درخت‌هاست. اما یک روز او به سفر می رود، سفری شش‌ساله به قاره‌ای دیگر که باعث می‌شود کیلومترها از وطن دور بیفتد.

وانگاری تصور نمی‌کند وقتی به وطن برگردد شاهد یک فاجعه باشد، اما واقعیت این است که این فاجعه رخ داده است: اغلب درختان قطع شده‌اند.

وانگاری بعد از گذراندن دوره اندوه تصمیم می‌گیرد کاری انجام دهد – و با کاشتن نه نشا در حیاط خانه‌اش شروع می‌کند. و با رشد آن‌ها، سراغ باغچه‌ای بزرگتر می‌رود. قدم بعدی صحبت با دیگران است.

وانگاری برخی از زنان محله را متقاعد می‌کند تا به مأموریت او بپیوندند. اگرچه دولتمردان به زنان می‌خندند اما آن‌‌ها به کاشتن نشا ادامه می‌دهند. اگر هر نشا سه ماه دوام بیاورد و رشد کند، وانگاری به زنی که آن را کاشته است دستمزد می‌دهد. این خبر آرام آرام در همه‌جای کنیا می‌پیچد و همه‌ی زنان دست به کار می‌شوند. و همین موضوع باعث می‌شود که وانگاری به زندان بیفتد.

«درختان صلح» داستانی واقعی از دل آفریقاست. داستان زنی که خواسته یا ناخواسته به عنوان یکی از زنان تأثیرگذار این قاره شناخته می‌شود.

این کتاب یک اثر رنگارنگ کودکانه است که درسی آموزنده برای مخاطبانش دارد. تصاویر رنگارنگ و کلمات ساده‌ی کتاب داستانی را بیان می‌کند که افراد در هر سنی می‌توانند از آن بیاموزند.

جنت وینتر داستان واقعی چگونگی بازگرداندن رنگ به کنیا توسط وانگاری ماتای را با تشویق زنان به جایگزینی درختان نابود شده برای ساخت ساختمان‌ها و صنعت روایت می‌کند. حتی وقتی دولت به او گفت که اشتباه می‌کند و زنان نمی‌توانند تغییری بزرگ ایجاد کنند، او همچنان تلاش کرد تا سبزی را به کنیا بازگرداند. کودک با ورق زدن این کتاب یاد می‌گیرد که زنان تا چه‌حد می‌توانند تغییرات بزرگی را ایجاد کنند و همانطور که مشهود است داستان در لایه‌های خود به موضوع «همکاری» اشاره دارد..

اگرچه این کتاب یه بیوگرافی است اما به نظر می‌رسد هیچ کودکی در حین خواندن آن احساس خستگی یا اشباع از اطلاعات کند. تصاویر به داستان بسیار کمک می‌کنند و توضیح می‌دهند که چه اتفاقی در حال رخ دادن است.

باید گفت این کتاب برای کودکانی که در حال یادگیری درباره محیط‌زیست و تأثیرات انسان بر آن هستند، عالی است.

درباره‌ی وانگاری

وانگاری ما آتای (Wangari Maathai) یک فعال محیط‌زیست‌، فعال اجتماعی و سیاسی اهل کنیا بود که در سال ۲۰۰۴ به عنوان اولین زن آفریقایی، جایزه نوبل صلح را دریافت کرد. او در سال ۱۹۴۰ در نزدیکی کوه کنیا به دنیا آمد و در سال ۲۰۱۱ درگذشت.

وانگاری به خاطر تأسیس جنبش کمربند سبز شناخته شده است. این جنبش در سال ۱۹۷۷ با هدف مبارزه با جنگل‌زدایی، حفظ محیط‌زیست و بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی زنان در کنیا آغاز شد. اعضای این جنبش میلیون‌ها درخت کاشتند و به احیای محیط‌زیست و کاهش تخریب جنگل‌ها کمک کردند. آن‌ها تا سال ۲۰۰۴، ۳۰ میلیون درخت کاشته ‌بودند و به دلیل این همکاری درآمد ۸۰ هزار نفر در کنیا افزایش پیدا کرده بود.

 

وانگاری ما آتای (Wangari Maathai)

وانگاری ما آتای (Wangari Maathai)

درباره‌ی نویسنده و تصویرگر

جنت وینتر متولد ۱۹۳۸ در آمریکاست. او هم به عنوان نویسنده فعالیت کرده است و هم به عنوان یک تصویرگر به‌نام شناخته می‌‌شود.

«ساز کالی» دیگر کتابی است که از او در ایران منتشر شده است.

درختان صلح: داستان کاشتن بذر صلح

درختان صلح: داستان کاشتن بذر صلح

:::: منبع: آوانگارد ::::

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *