آن‌چه در معرفی برگزیدگان جایزه کتاب سال گذشتکتاب سال

آیین پایانی «چهل‌ویکمین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و سی‌ویکمین جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران» با معرفی برگزیدگان و شایستگان تقدیر برگزار شد.

به گزارش ایسنا، مراسم پایانی «چهل‌ویکمین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و سی‌ویکمین جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران» امروز (چهارشنبه، ۱۸ بهمن‌ماه) با حضور رئیس‌جمهور و تجلیل از کریم مجتهدی، استاد فلسفه و نویسنده کتاب‌های فلسفی که به تازگی از دنیا رفت در تالار وحدت برگزار شد.

در ابتدا مجری مراسم توضیحاتی درباره طراحی نشان جایزه کتاب سال داد و گفت: این نشان را مرحوم مرتضی ممیز با استفاده از طرح نشانه‌ای بر اساس کلمه قرآن، با بهره‌گیری از هنر اسلامی در هندسه طراحی کرد.

در ادامه کلیپی درباره روند برگزاری جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و داوری این رویداد برای مخاطبان پخش شد.

حجت‌الاسلام والمسلمین حمید پارسانیا دبیر علمی جایزه کتاب سال در سخنانی ضمن تبریک عید مبعث و دهه فجر گفت: امسال علاوه بر تجلیل و تقدیر از کتاب‌های برگزیده،‌ یک قدردانی از کتاب «فهرست کتاب‌های خطی کتابخانه حضرت آیت‌الله مرعشی نجفی» را خواهیم داشت که سال‌ها تدوینش به طول انجامیده است.

همچنین از مقام علمی استاد کریم مجتهدی تجلیل خواهیم کرد؛ شخصیت علمی که امسال به اتفاق آرای هیات علمی کتاب سال برای تجلیل در این رویداد معرفی شد و این انتخاب در زمان حیات او در حالی انجام شد که هیئت علمی در انتظار مراسم اجلال و تکریم با حضور رئیس‌جمهور به سر می‌برد.

او افزود: هر یک از آثار و کتاب‌های برگزیده به یک حوزه دانشی خاص تعلق دارد و هر کدام حدنصاب لازم را در جهت ارتقای علمی جامعه به دست آورده‌اند،‌ امسال ۱۳ اثر برگزیده جوایر خود را دریافت خواهند کرد.

پارسانیا به تکریم و قدردانی از مقام مرحوم کریم مجتهدی اشاره کرد و گفت:‌ قدردانی از این شخصیت علمی، تقدیر از یک اثر و قدردانی از یک نویسنده بر اساس آن نیست، بلکه تکریم و اجلال شخصیتی است که عمر و زندگی خود را در تحصیل یک علم و نشر و گسترش آن در فرهنگ صرف کرده است. مرحوم مجتهدی در خوانندگان و شاگردان خود بذر معرفت کاشت و می‌کارد و آثارش همچنان اثرگذار است؛ او حدود ۳۰ اثر در بیش از ۶۰ سال تدریس علمی داشت.

او ادامه داد: دکتر مجتهدی در حیات و نشاط علمی معاصر ما نقش مستمر و کم‌نظیری را بر عهده گرفت، عمر شریف خود را متوجه فلسفه و حکمت کرد و سهم بسزایی در استمرار بخشیدن به تاریخ خرد و خردورزی جامعه اسلامی ایران داشت، حکمت و فلسفه هم به لحاظ منطقی و هم تاریخی هویت‌بخش سایر علوم و دیگر حوزه‌های معرفتی و هویت‌بخش فرهنگ و زیست عمومی جامعه است.

پارسانیا تصریح کرد: جامعه ایرانی نظیر بسیاری از جوامع و فرهنگ‌های دیگر در مواجهه تاریخی با فرهنگ و تمدن غرب قرار گرفته و در معرض حضور فراگیر و گسترده علوم غرب واقع شده است. دکتر مجتهدی با تدریس فلسفه غرب جامعه ایران را در شناخت فرهنگ غرب و بنیان نظری آن کمک کرد و برای تغییر مواجهات سطحی جامعه ایرانی اقدام کرد، از این طریق در امکان شناخت دقیق و عمیق سیاست، حقوق، فناوری، علوم پایه و کاربری آن‌ها یاری‌رسان بود. فلسفه غرب بنیان‌های نظری غرب را نشان می‌دهد و به لحاط منطقی شناخت دقیق یک جامعه، بدون شناخت و آشنایی عمیق آن ممکن نیست.

او در پایان اظهار کرد: زندگی مجتهدی صرف تاریخ علم ما شد؛ ایشان به حکمت اسلامی تعهد داشت و آموزه‌هایش در قبال رویکرد معترضانه‌ای که به حکمت اسلامی وجود دارد، سنگر محکم و استواری بود. تقدیر از ایشان تقدیر از علم و حکمت است.

محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این مراسم با تبریک دهه فجر و عید مبعث گفت: در ماهیت فرهنگی انقلاب بزرگ مردم ایران همین بس که همه فعالیت‌های فرهنگی و هنری مهم و سالیانه‌شان با نام فجر انقلاب گره خورده است. دهه فجر جشن پیروزی بزرگ مردم ایران است.

او با تأکید بر اینکه انقلاب اسلامی، انقلاب بزرگ فرهنگی است، گفت: امام راحل یک مؤلف، مفسر، فقیه و حکیم برجسته بودند و مهم‌ترین کتاب‌های حوزه معرفتی خود را در دهه‌های سوم و چهارم حیات‌شان نوشتند. رهبر معطم انقلاب نیز شخصیت بزرگ فرهنگی، شاعر، ادیب و نویسنده هستند. این افتخار بزرگی است. اگر انقلاب‌های دنیا به افراد نظامی خود می‌بالند، باید بگوییم انقلاب اسلامی ایران و رهبران آن از شخصیت‌های والای فرهگی ایران هستند. این اتفاق بی‌نظیری است و به همین دلیل ایام‌الله دهه فجر، قله برنامه‌های فرهنگی و هنری کشور است.

او افزود: امسال پررونق‌ترین دوره فرهنگ کشورمان است. سال جاری را با نمایشگاه قرآن و بعد نمایشگاه کتاب شروع کردیم. در این نمایشگاه حدود هفت میلیون نفر علی‌رغم برگزاری نمایشگاه مجازی در سامانه‌ای، حضور یافتند. ما شعار عدالت فرهنگی را اجرا کرده‌ایم. یک و میلیون ۷۰۰ هزار کتاب را در سامانه مجازی فروختیم و به صورت رایگان به در خانه‌ها رساندیم.

او خاطرنشان کرد: مردم ایران مردم فرهنگی هستند و ایران فرهنگی بزرگ است و عظمت ایران فرهنگی فراتر از مرزهای سیاسی است و قدرت تأثیرگذاری بالایی دارد.

اسماعیلی با اشاره با افتتاح کتابخانه‌های عمومی مراکز استان‌ها، گفت: فردای افتتاح این کتاب‌ها، صف طولانی برای حضور و ثبت‌نام در آنجا شکل گرفته و این خاصیت فرهنگ ایرانی است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی یادآور شد: جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی محصول انقلاب اسلامی است و عمرش نزدیک به عمر انقلاب است. امسال در حوزه انتشار کتاب رکورد زدیم؛ ۱۲۰ هزار عنوان کتاب منتشر شده که این تعداد ۱۰۹ هزار عنوان در سال گذشته بوده است. نمایشگاه‌های استانی را علی‌رغم محدودیت شروع کردیم. جشنواره پژوهش‌های فرهنگی را در همین مکان برگزار کردیم و پژوهشگران مورد تجلیل و تکریم و تعظیم قرار گرفتند. این بنای دولت مردمی است امروز شخصیت برجسته‌ای هدایت دولت را دارد و این فضای فرهنگی با مدیریت و راهبری رهبر حکمی در حال پیشروی است.

او درباره کاغذ نیز گفت: امسال کاغذ در حوزه آموزش و پرورش به خودکفایی رسید و ۱۵۵ هزار کتاب درسی را با کاغذ تولید داخل چاپ کردیم؛ روزی که دولت را تحویل گرفتیم تولید کاغذ ۵ هزار تن بود که امروز به ۸۰ هزار تن رسیده است و در آینده با افتتاح یک مجموعه دیگر ۵۰ هزار تن دیگر اضافه خواهد شد و در کمتر از دو سال دیگر ایران به صادرکننده کاغذ تبدیل می‌شود.

محمدمهدی اسماعیلی در پایان گفت: همکاران ما در سفرهای استانی پیشنهاد کردند برای کتابخانه‌ها اعتبار ویژه قرار دهیم و ان‌شاءالله برای تجهیز کتابخانه مدارس و مساجد اهتمام ویژه خواهیم داشت.

سپس با حضور رئیس‌جمهور، وزیر ارشاد، محمدعلی زلفی‌گل، وزیر علوم تحقیقات و فناوری، غلامعلی حداد عادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، دبیر علمی کتاب سال و محمدباقر خرمشاد، دبیر علمی سی‌ویکمین جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی برگزیدگان کتاب سال و جایزه جهانی کتاب سال معرفی شدند.

بخش شخصیت علمی
هیئت علمی چهل‌ویکمین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران جایزه ویژه بخش شخصیت علمی را به‌پاس بیش از ۶۰ سال تدریس و آموزش فلسفه در سرآمدترین مراکز دانشگاهی ایران و تربیت نسل‌های بعدی استادان در کشور، ایجاد گفت‌وگو میان فلسفه غرب و فلسفه اسلامی با بهره‌گیری از منابع اصیل، تحقیقات نوآورانه در حوزه فلسفه غرب و نقش‌‎آفرینی در رشد پژوهش‌های فلسفی در ایران، غنی‌سازی زبان فارسی در حوزه اصطلاحات فلسفی و پژوهش‌های انتقادی در زمینه فرهنگ و فلسفه غرب شادروان دکتر کریم مجتهدی به خانواده ایشان اهدا می‌کند.

از آثار شایسته تقدیر چهل‌ویکمین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران به شرح زیر است:

موضوع علوم انسانی و هنر / گروه نوجوان (تألیف)
«فارابی»، تألیف حمید عبداللهیان، تهران: میچکا، ۱۴۰۱، ۱۶۰ص.
تصویر کتاب فارابی است

فارابی

 

یاسر احمدوند، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدمحمد هاشمی جانشین وزیر فرهنگ، سیدمحمد اسلامی معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت فرهنگ، محمدمهدی سموعی رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ، مهدی رمضانی دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، غلامعلی حداد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، مالک شریعتی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، علی رمضانی مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران و جمعی از اصحاب فرهنگ و رسانه از دیگر حاضران در مراسم بودند.

::::: منبع: ایسنا:::::

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *